- Hírek: Jumpgate Evolution: trailer, háttérképek és egy új honlap

- Hírek: Star Ruler: félkész kiadás

- Hírek: A GamesCom legjobbja: Black Prophecy

- Hírek: Star Ruler az Impulse-on

- Hírek: X Superbox előrendelés!!!!!

- Hírek: X Superbox!!!!!

- Hírek: Sword of the Stars akció a GamersGate-en!

- Hírek: The Tomorrow War akció a GamersGate-en!

- Hírek: Star Ruler akció a GamersGate-en!

- Hírek: EVE Online: 274000 forintnyi PLEX pusztulása

- Hírek: Legyen a Black Prophecy a böngésződ!

- Hírek: Black Prophecy a GamesCom-on

- Hírek: Shattered Origins: Campaign Preview Trailer

- Hírek: Black Prophecy interjú

- Hírek: Black Prophecy: Crafting

- Hírek: Star Ruler

- Hírek: Infinity: The Quest For Earth Tech Demo

- Hírek: Black Prophecy: A második hullám

- Hírek: Jumpgate Evolution: "Nincs eltörölve!"

- Hírek: Ingyenes E-Book az EVE-ről

- Hírek: EVE a GamesCon-on

- Hírek: Paradox akció a GamersGate-en! Trailer

- Hírek: Jumpgate Evolution: kérdések és válaszok

- Hírek: Sword of the Stars II - "Teaser" Trailer

- Hírek: SpaceSimTweet

- Hírek: Starpoint Gemini - Játékmenet Trailer

- Hírek: EVE Online a mobilodon?

- Hírek: Aquanox és Aquanox 2 olcsón!

- Hírek: Independence War 2 a GOG-n

- Hírek: Black Prophecy: betekintő és elismerés

- Hírek: Evochron Mercenary

- Hírek: GamersGate akció

- Hírek: Holiday!

- Hírek: E3: Jumpgate Evolution - Octavius Trailer

- Hírek: E3: Black Prophecy

- Hírek: Black Prophecy E3 trailer

- Hírek: Moon DVD

- Hírek: Ismét itt!

Kereső

2008. október 25., szombat

EVE-online: Fajok és vérvonalak


Az EVE-online fajai

Egy szívós és értelmes faj, a Minmatarok eltökéltek és függetlenek. Szülő bolygójuk, a Matar egy igazi paradicsom, habár évszázadok óta kizsákmányolják, ami miatt vesztett már szépségéből...

A Minmatarok életében a legfontosabb dolog, hogy képesek legyenek vigyázni magukra és hozzátartozóikra, a rokonság és a család szerepe fontos a társadalmukban, a törzsi vagy a kláni hovatartozást tartják számon leginkább. Egy klánnak bármennyi tagja lehet, a méretet és a létszámot a tagok fő tevékenységi köre határozza meg. A legtöbbje egy adott tevékenységre specializálódik. Akik a planétákon élnek azok főként mezőgazdasággal és iparral foglalkoznak, akik pedig a világokat járják azok a kereskedelemre, kalózkodásra és hasonlókra koncentrálnak.


Réges régen a klánok állandóan egymással hadakoztak. Aztán egyszer csak, bármilyen furcsa is, a Minmatarok megtanulták az együtt működés fontosságát, habár a klánok ezután is igyekeztek megtartani helyi szokásaikat és ideológiájukat, de együtt működtek a továbbiakban, mint egy egységes faj.

A Minmatarok szerencséje folyamatosan változott akár az ár-apály. Először pompásan virágzó birodalmuk kitűnő műszaki színvonallal, amit senki sem látott még azelőtt, utánna meg rabszolgaságban elszenvedett századok, gürcölés és pusztulás idegen gazdáik javára. Mostanra már javarészük visszanyerte szabadságát, de a rabszolga örökségük fajuk részévé vállt mindörökre.


A Minmatar a legnagyobb lélekszámú faj az EVE világában, de ugyanakkor nagyon sok frakcióra oszlott szét. Miközben a Minmatar birodalom hivatalos állapota köztársaság, csak a lakosság negyede része ennek. A legnagyobb arányban, majdnem harmada az óriási Amarr Birodalom által rabszolga sorba taszítottak, az ötöde a Gallente Szövetségben tartózkodik, ahol erős politikai koaliciót teremt, ami kézben tartja a Gallenteiek és az Amarrok közötti feszültségeket. A maradék, aki nem tagja a formális szervezeteknek szabad polgárként élnek szerte a világban. Sokak kóbor segédmunkásként vándorolnak egyik rendszerből a másikra, hogy munkát találjanak. Szép számuk saját életét éli a törvény rossz oldalán, mint kalóz, csempész vagy drog árus benne minden ügyletben, ami illegális és ezzel létrehozva EVE világának legnagyobb bűnszövetkezeteit a Minmatarok által irányítva.

A Gallenteiek egy önelégült, kötekedő, nagyképű és fárasztó népség, de ugyanakkor erősen liberális és védelmezője a szabad világnak. Lehet őket szeretni és gyűlölni is, de semmiképpen nem elhanyagolhatóak. Mindenkinek megvolt a maga véleménye a Gallentei Szövetségről, de ez mindig attól függütt, hogy éppen ki honnan nézte őket. Sokak ezt tekintették az ígéret földjének, ahol álmaik valóra válhatnak. A Tau Ceti Frenchmen leszármazottai és a Gallenteiek utódai erősen hittek a szabad akaratban és az emberi jogokban, ennek ellenére számos hanyatlás következett be történelmük során...

A Gallenteiek egy önelégült, kötekedő, nagyképű és fárasztó népség, de ugyanakkor erősen liberális és védelmezője a szabad világnak. Lehet őket szeretni és gyűlölni is, de semmiképpen nem elhanyagolhatóak. Mindenkinek megvolt a maga véleménye a Gallentei Szövetségről, de ez mindig attól függütt, hogy éppen ki honnan nézte őket. Sokak ezt tekintették az ígéret földjének, ahol álmaik valóra válhatnak. A Tau Ceti Frenchmen leszármazottai és a Gallenteiek utódai erősen hittek a szabad akaratban és az emberi jogokban, ennek ellenére számos hanyatlás következett be történelmük során.

Azt mondják, aki egyszer látta a Kristály Sugárutat Callie-ben, az mindent látott. Igaz, a látvány lenyűgöző, de korán sem látott mindent a Gallentei Szövetségben. Végig kell utazni széltében és hosszában a csodálatos Napspirált Troux-on, meg kell mászni Akat hegyeit a délszaki Intaki-n vagy egyszerüen csak élvezni a Mendre táncosokat Sovicou-n. Akárhova megyünk, új és izgalmas dolgokat láthatunk, még akkor is, ha csak visszatérő vendégként. A Gallentei társadalom állandó pezsgésben van, élénk, vibráló és modern gondolkodású.

Kevés társadalom mutat ennyire erős különbségeket. A Gallentei világ sok jómúdú polgára megköveteli magának a luxust. Ugyanakkor a köznép szegény milliói - mert mialatt a liberális piac gazdaság és egyéni szabadság megadja bárkinek az esélyt az előrelépésre - lassan lesüllyednek a társadalmi ranglétra legaljára.

EVE világában a Gallenteiek a szórakoztatás nagymesterei, élenjárók az olcsó tömegben gyártott pornógráfiától egészen a művészien kifinomult színpadi előadásokig a csillapíthatatlan étvágyú közönség legnagyobb örömére. Ők büszkélkedhetnek a legpazarabb luxus űrjachtokkal és a legfényűzőbb szállodai szolgáltatásokkal.

A Gallenteiek nem az egyedüliek a Szövetségben, akik hazájukban a lakosság egy részét képviselve élnek változó lélekszámban és területi eloszlásban, akárcsak EVE világának többi nemzetsége, kik legtöbbje elhagyta saját birodalmát politikai okokból vagy ideológiai különbségek miatt, vagy mert egyszerűen csak békét és boldogulást kerestek. A Gallenteiek két új fajt fedeztek fel, az Intakis-t és a Mannars-t mialatt felfedezték és kiterjesztették a birodalmukat. Mindkettő kezdetleges fejlettségi szinten állt, amikor a Gallenteiek megtalálták őket, de védelmükre keltek és irányításuk alá vonták őket, azóta ennek köszönhetően mindkét faj felvirágzott és mostanra teljes jogú tagjává váltak a Szövetségnek.


A Caldari faj, aki kezdetben tagja volt a Szövetségnek, de a mélyen fekvő ellentétek és a kölcsönös gyűlölködés miatt a Gallenteiek egy idő után kiűzték őket a Szövetségből, hogy megtalálhassák a saját helyüket a világban. Sokáig a két birodalom hadban állt egymással, de egyikük sem tudott felül kerekedni a másikon és győzelmet kicsikarni, így végül békét kötöttek.

A Caldari állam alapja a vállalati kapitalizmus, néhány óriás-vállalat irányítja és osztja fel egymás között a birtokolt rendszereket. Ezek a vállatok nem csak gazdasági kérdésekben döntenek, hanem az egész Caldari társadalmi berendezkedést meghatározzák és irányítják. Egy óriásvállalat több ezer kisebb leányvállalatból áll össze, kezdve a termelő cégektől a jogi vállalatokig. Az összes terület és ingatlan az ő tulajdonuk és haszonbérletbe adják az állampolgároknak más vállaltoknak. A kormányzati tanácsadói és politikai feladatokat is független vállalatok látják el...

Habár ez diktátori hatalmat ad a vállalatok kezébe, ők ugyanúgy kötve vannak a Caldari szokásokhoz és törvényekhez akár az egyének. A folyamatos versengés a vállatok között biztosítja az egészséges, fogyasztó-központú társadalmi környezetet, ami minden egyénnek a hasznát szolgálja.

A Caldari állam nem olyan nagy mint a Gallente föderáció, nem is beszélve az Amarr birodalomról, mégis félik és csodálják őket. Gazdaságuk erős és katonai erejük vetekszik a nagyobb birodalmakéval. Mindent egybevéve lelkiismeretlenebbek, mint a Gallente föderáció és harciasabbak az Amarroknál. Kiterjedt gazdasági érdekeik miatt ők akik fokozottan próbálnak befolyásolni más államokat. Mivel a legtöbb kereskedelmi ügylet egyedi vállalatokon keresztül történik, mint az államon keresztül, ez nehézzé teszi a többi nemzetnek, hogy egyezkedjenek velük politikai szinten. Ha egy vállalat törvénysértő üzletelésbe kezd, akkor pillanatok alatt beolvasztják az anyavállalatba, és hamarosan megjelenik egy másik vállalat, aki átveszi a helyét. Ha egy Caldari vállalat fenyegetett helyzetbe kerül mások által, akkor az anyavállalat vagy néha az egész állam teljes erejű támogatását nyeri el.

A Caldari társadalom katonai tradíciókara épül. A polgároknak hosszú és véres háborút kellet vívniuk a szabadságukért és sokszor fel kellett áldozniuk otthonaikat/birtokolt bolygókat a gyűlölt ellenségüknek a Gallente föderációnak. Ebben az időszakban hozták létre magukat a vállalatok és váltak vezető erejévé az alakuló Caldari államnak. Annak ellenére, hogy már elég régóta nem kerültek katonai konfliktusba folyamatosan éhezik a legfejlettebb katonai technológiákat, taktikákat. Hadászati fejletségüket csak a titokzatos Jove faj múlja felül.

Hogy kordában tartsák agresszív természetüket, a caldariak támogatnak és részt vesznek minden sport tevékenységben. Ezek közül nagyon sok a véres, gladiátorjátékokhoz hasonló viadal. Akármilyen sportról is legyen szó imádnak fogadni, ezzel a szerencsejátékot óriási iparággá téve az államban.

Az állam egyszerre nyújtja a legjobb és a legrosszabb életkörülményeket. Addig amíg az élvonalban vagy, a legjobbat nyújtod a munkádban, betartod és támogatod a törvényt addig az élet könnyű és élvezetekkel teli. Akik viszont nem ezen irányelvek szerint élnek hamar a periférián találhatják magukat. Elvesztik megbecsülésüket, családjukat, befolyásukat, mindent és száműzöttek vagy öngyilkosok lesznek. A caldariak nem idegengyűlölők, igen erélyesen védik mindennapi életvitelüket és csak azokat a külhoniakat tolerálják akik szigorúan betartják a szabályaikat.

A cardari állam a vállalati kapitalizmus legtisztább formáját tartja fent. Kilenc nagyvállalat van, melyek közösen a caldai állam tulajdonának 90%-át birtokolják. A nagyvállalatok uralkodnak saját területeiken. Nincs egy jól meghatározott kormány, államigazgatási szerv. Nagyobb ügyekben mint például a többi nemzettel való külpolitika, az igazgatók tanácsa jár el mint a legnagyobb döntési szerv (9 nagyvállalat vezetőiből áll össze). Az igazgatók tanácsa felügyel arra is, hogy a társadalom integritása stabil maradjon a vállalati összetűzések ellenére is.

A kilenc nagyvállalat neve: Kaalakiota, Sukuuvestaa, Nugoeihuvi, Ishukone, Wiyrkomi, Hyasyoda, CBD és Lai Dai.



Ők a legnagyobb birodalom az öt közül. Az Amarr birodalom fércmunkája a feudális provinciáknak amiket a császár hatalma fog össze. A vallásosság mindig nagy szerepet játszott az Amarr politikában és emberei között. Az Amarrok szentül hiszik, hogy ők a jogos urai a világnak, ezzel megrontva a kapcsolatukat a többi birodalommal. A másik forrása az ellenszenvnek hogy az Amarrok gazdasága a rabszolgaságra épül....

Az Amarr birodalom fércmunkája a feudális provinciáknak amiket a császár hatalma fog össze. A vallásosság mindig nagy szerepet játszott az Amarr politikában és emberei között. Az Amarrok szentül hiszik, hogy ők a jogos urai a világnak, ezzel megrontva a kapcsolatukat a többi birodalommal. A másik forrása az ellenszenvnek hogy az Amarrok gazdasága a rabszolgatartésra épül.


A legnagyobb birodalom EVE világában, ők birtokolják a lakott naprendszerek 40%-át. Az Amarr császár a vezetője a rituális, tekintélyelvű birodalomnak. Utána következik az öt örökös királyi család feje, akik közül válasszák mindig az új császárt. A császár hatalma abszolút és megkérdőjelezhetetlen, bár a birodalom bürokratikus irányítási rendszere megnehezíti akarata beteljesülését, hacsak nem személyesen érvényesíti. Egyébként az öt királyi család uralkodik a nevében, öt részre osztva (megosztva) így a birodalmat.

A császár és a királyi családok általában 500 évig élnek. Cyber-implantok tartják életben gyenge testüket, még ha a szervezetük le is áll. Ezek a cyber beültetések több ezer évre tekintenek vissza, és váltak a császári és nemesi hatalom szimbólumaivá az Amarrok szemében.

Mindig nagyon vallásos emberek, a vallás fontossága megmaradt minden Amarrban. A vallási szenvedélyesség ami felelős volt időszakokban a jó tétekért és gonosz cselekedetekért.


Az Amarr birodalom volt az első aki újra felfedezte a Warp és Ugró kapu technológiát. Miután teljesen kifejlesztették több mint 2000 éve, azonnal elkezdték a terjeszkedést a környező rendszerekben, lassan felépítve birodalmukat. Minden nemzetet és fajt akikkel találkoztak rabszolga sorsra ítéltek. Napjainkban is a rabszolgatartás alapvető elemét képezi a birodalomnak/társadalomnak. Természetesen ez megrontotta a kapcsolatukat a többi fajjal, különösen a invidualista gallentai föderációval. Ezen az úton összeütközésbe kerültek két másik fajjal és mind a kettő elszenvedte a rabszolgasorsot a sokkal erősebb Amarr birodalomtól.

A mostani években, erős ellenállásba ütköztek. Először is a Gallente föderációval. Habár a föderáció sokkal kisebb az Amarr birodalomhoz képest hamar rájöttek, hogy a gazdaságuk és hadi erejük vetekszik az övékkel. Nem sokkal ezután a Jove-ok léptek a színre, és az Amarr birodalom tett egy felületes kísérletet leigázásukra, eredménye egy megalázó vereség volt. Hogy a dolgok rosszabbak legyenek a Mintamaraiak, több százada rabszolgasorsra ítélve, kihasználták az alkalmat és fellázadtak rabszolgatartóik ellen.

Ezen események óta két évszázad telt el, és az Amarrok megtanulták, hogy nem az övék a korlátlan hatalom. Lelassították terjeszkedésüket és már a többi fajjal sem hatalmi pozícióból tárgyalnak, bár még mindig magukat tekintik a leghatalmasabb nemzetnek EVE világában.

Örökös családok

Az Amarr Örökösök a vezetői az öt örökös családnak, a legnagyobb rangú a császári család maga. Habár a császár a birodalom feje kívülről az ö közvetlen hatalma korlátozott. A bürokrácia és a fél-feudális kormányzás azt jelenti, hogy a birodalomban mindenhol helyi lordok uralkodnak és autonomiát élveznek általában. Az Örökös családok vezetői a leghatalmasabbak ezen lordok között. Egy örökös családok naprendszerek tucatjai felett gyakorolnak hatalmat. Az örökösök hatalma azokon látszik ahogyan kedvük szerint formálják az általuk birtokolt területeket. Ennek az eredménye, hogy az Amarr birodalom szabályok és előírások, szokások és tradíciók kavalkádja.

Az Örökös családok hatalma 1500 évvel ezelöttől a Moral Reform idejéről származtatjuk, amikor az Apostolok hatalma korlátozott volt. A Privy tanács, a birodalom nem hivatalos kormánya, szintén erre az időre datálható és az Örökösök a tagjaik. A mostani örökös családok közül négy a Moral reformok idején kapta meg a örökös család státuszt. Az ötödik családot mostanában emelték sorukba mikor a Khanid családot száműzték. A mostani öt királyi család: Ardishapur, Kador,Sarum, Kor-Azor és a Tash-Murkon (ők az újjak).

Ardishapur

Az Ardishapur család örököse (feje) Yonis a régi hit elszánt követője és megszállott gyűjtője a vallási kegytárgyaknak.


Sarum

A Sarum család éppen ki kell neveznie egy új örököst Jamyl Sarum helyére, az ö területeit most a Chamberlain ház működteti.

Aritcio Kor-Azor

Az utolsó dolog amit Doriam Kor-Azot tett mielőtt beiktatták császárrá, hogy kinevezte fiát a Kor-Azor család új fejévé, sokak aggodalmára. Artico nagyon jó politikus, megfelelő keveréke a becstelenségnek, paranoiának és rábeszélő képességnek. Ezekkel a képességekkel megkezdte az útját a politikusi pályán felfelé. Most minden ravaszsága és dörzsöltsége ellenére, hogy hatalmi pozícióba jusson Aritcio teljesen tanácstalan amikor hétköznapi problémákkal néz szembe. Teljes naivitása a mindennapi dolgok iránt és abszolút hiánya a tömegek igényeinek adódik az ö biztonságos életéből a csúcson. Aritcio egoista és kőszívű, de apjával való jó kapcsolatára nagyon figyelt, aki visszautasít minden rosszat, amit dédelgetett fiáról mondanak. Kor-Azor polgárai régebben élvezték jóakaratú uralkodását Doriam-nak és elborzadva gondolnak arra, hogy új vezetőjük mit fog csinálni. Az egyetlen dolog amiben reménykedhetnek, hogy Aritcio hirtelen nem kezdi el betölteni kötelességeit és nem érdekli öt mindennapi életük.

Uriam Kador

Uriam megszemélyesít mindent olyan tulajdonságot amit a Kadors család oly fontosnak tart: magassága és tökéletesen arányos teste a fenségesség auráját kölcsönzi neki, ragyogó intellektusa a szónoklás mesterévé teszi és csiszolt modora hűségre és megbecsülésre inspirál. Uriman tökéletes vezetője embereinek, bár ambíciói nem a hatalom és a teljes uralkodás. Híres filozófus és költő, látásmódja igen kozmopolita. Nem teljesen liberális vagy humanitárius, bár ö még sokkalta jobban felvilágosult a többi Örököshöz viszonyítva. Több magas rangot birtokol a birodalomban ami rálátást ad neki az Amarr társadalom minden aspektusára. Már elkezdte modernizálni az oktatást az ő régióin belül, szintúgy belefogott az idejétmúlt kereskedelmi törvények megreformálásába. Az egyetlen folt az ö magasra ívelő karrierjében, nem jól titkolt kapcsolata egy gallenteai nővel. A családja reméli, hogy új kötelezettségei és a velük járó felelőség miatt megszakítja kapcsolatát az ismeretlen (misztikus) szeretőjével.

Catiz Tash-Murkon

Catiz Tash-Murkon a legfiatalabb gyereke Davit Tash-Murkonnak, senki sem lepődött meg mikor kinevezte örökösének. Mikor elérte teenager korát ö visszautasította a biztonságos, de unalmas hagyományos életvitelt ami a társadalomban elfoglalt rangjához illet és tartozott. Ehelyett magányos bányászként járta az űrt. A szerény induláshoz képest, az évek alatt lassan feljebbdolgozta magát és gyümölcsöző vállalatot alakított ki, ami vetekedett apja gazdasági hatalmával is. Ezen egész idő alatt visszautasította családja minden segítségét, meghatározva ezzel azt, hogy amit felépített az övé csakis az övé. Most mikor megörökölte apja hatalmas területeit és hatalmát egyesítette az övével. Ezzel elérve azt, hogy a Tash-Murkon királyi család erősebb mint valaha. Az emberek már tréfálva mondják azt, hogy amikor Catiz trüsszent akkor az egész birodalom megremeg. Ez nincs messze az igazságtól és sokan aggodva figyelik Catiz hogyan növeli hatalmát. Kevesen hiszik el, hogy a birodalom leggazdagabbjának lenni csillapíthatja az ö féktelen ambícióit.

Nincsenek megjegyzések: